Internationaal Vastgoed Makelaar in België en Netherlands – RG SECONDHOMES

Informatie Italië

Een tweede huis kopen in Italië

Wie het huis van zijn dromen heeft gevonden kan voorbereidingen voor de aankoop treffen. Die zijn in grote lijnen hetzelfde als in Nederland, de verschillen zitten hem in de details.

De rol van de makelaar

Voor het zoeken en de aankoop van een huis kan een Italiaanse of een Nederlandse makelaar worden ingeschakeld. Schakelt u een Italiaanse makelaar in vraag dan naar de comune, een verklaring van de gemeente van zijn officiële registratie. Opvallend verschil met Nederland is dat de Italiaanse makelaar onpartijdig moet zijn, hij behartigt de belangen van beide partijen. Het is daarom verstandig een adviseur te kiezen die u adviseert bijvoorbeeld een advocaat met onroerend goed als specialisme. De courtage van de makelaar ligt tussen de drie en acht procent, de koper en de verkoper betalen ieder de helft. Maak duidelijke afspraken met makelaar over de courtage en leg deze op papier vast.

Naast makelaars zijn er ook veel bemiddelaars actief, bijvoorbeeld Nederlanders die zelf al een aantal jaar in Italië wonen en als bijverdienste landgenoten adviseren. Ga niet zomaar met een bemiddelaar in zee. Niet alleen is het maar de vraag of zon bemiddelaar over genoeg kennis en ervaring beschikt om de koop succesvol te laten verlopen; voor de Italiaanse wet is een bemiddelaar in onroerend goed strafbaar als deze niet is ingeschreven in het register.

Gepensioneerd zijn in Italië: De Beste Plaats in de Wereld om te Leven als een Expat

Liguria

Italië is een geweldige bestemming voor iedereen die tegelijkertijd wil genieten van een rijke cultuur, een verrukkelijke keuken en prachtige plaatsen. Een bezoek aan Italië zou op ieders bucket list moeten staan. Zeker als u uw eigen plekje in de zon zoekt voor uw jaren als gepensioneerde.

Goede onroerendgoedkoopjes in Italië

Het belangrijkste eerst dit is het beste moment om een tweede huis in Italië te kopen want het land kent momenteel een periode van prijsstabilisatie in de onroerendgoedmarkt, na een daling van ongeveer 20% sinds het begin van de financiële wereldcrisis. Dus er is geen betere tijd om echte koopjes te vinden dan nu. De banken willen ook maar al te graag leningen aanbieden tegen heel betaalbare hypotheekrentes. Het is zo dat dit heeft geleid tot een langzame aantrekking van het aantal verkochte huizen.

Huiszoekers kunnen overwegen om een huis te kopen in een van de meer populaire streken, zoals het Comomeer en Toscane of in een van de pas onlangs ontdekte plekken met lagere prijzen, zoals Puglia en Abruzzo.

Uitstekende Italiaanse gezondheidszorg

Volgens recente toonaangevende statistieken is de gezondheidszorg in Italië een van de beste ter wereld. Het is geen toeval dat het kan bogen op de hoogste levensverwachting in Europa: 82,9 jaar, dat kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder het Mediterrane dieet en klimaat die helpen bij het minimaliseren van de gezondheidsprobleman van de ouderen, zoals bronchitis en longontsteking.


Rijke en unieke cultuur om te ontdekkenGezondheidszorg in Italië is gratis of heel goedkoop voor alle inwoners. Als mensen het land bezoeken, zullen ze ook deze gratis eerste hulp krijgen bij een ongeluk of wanneer ze ziek worden in het land. Men kan kiezen voor private zorg als men korter wil wachten of een meer kwalitatieve service wil. Dit wil niet zeggen dat de publieke zorg van slechte kwaliteit is, maar men zal moeten wachten op een behandeling in een publiek ziekenhuis wegens langere rijen wachtenden. Het heeft ook een zeer hoge standaard medische zorg en dit kan worden bevestigd door ex-pats die Italië kunnen vergelijken met hun thuisland.

De oude architectonische ruïnes in Italië zijn plekken die behouden moeten blijven. Zij verhalen van de geweldige, rijke Italiaanse geschiedenis. Het land huisvest talloze artistieke wonderen die u kunt aanschouwen in de vele museums, collecties en archeologische sites waar u meer kunt leren over de beschavingen uit het verleden. Dit ongelofelijke erfgoed trekt touristen van over de gehele wereld en omvat ongeveer 60% van het cultureel erfgoed van de wereld. Kom naar Italië en u zult zich zeker niet vervelen!

De kerken in Italië zijn kunstwerken en er zijn ook majestueuze forten en kastelen. Italië biedt eveneens muzikale evenementen, die een opwindende toets geven aan het leven in Italië. Italië biedt zo een breed scala aan meesterstukken op verschillende gebieden.

Sicily

Geweldige en betaalbare levenskwaliteit

De levenskosten in Italië zijn lager dan in sommige landen zoals het VK of andere Noord- Europese landen. Er is geen exact bedrag te noemen omdat er een groot verschil is tussen de kosten van het leven in de meest touristische regio’s zoals Rome en het platteland of tussen de noordelijke streken (duurder) en zuidelijke streken (betaalbaarder).
Wat voorbeelden:
• Pizza: €5 – €9
• Cornetto en cappuccino: ongeveer €3
• Bier: ongeveer €3.50

Veel mensen denken dat het te duur is om in Italië te wonen. Dit hangt echter vooral af van iemands levensstijl. Men hoeft geen fortuin uit te geven om te genieten van een verblijf in Italië. Buiten de touristenplaatsen is het betaalbaar wonen in Italië als men leeft als de plaatsgenoten. Zo eten zij locale producten, gebruiken openbaar vervoer en drinken locale wijnen.

Uitstekende vervoersmogelijkheden in Italië

Italië kan bogen op uitstekende wegen en een snelwegennetwerk. Ze kunnen u overal naar toe voeren.

Maar het is gemakkelijk om andere vervoersmethoden te gebruiken in het geval u uw eigen auto niet wil of kan gebruiken i.v.m. de kosten.

Men zou kunnen kiezen om te reizen met een hogesnelheidstrein, die langs Milaan, Rome en Napels voert, of met een bus die meestal een betaalbaarder alternatief is. De bus is bij uitstek een goede optie wanneer men naar kleinere dorpjes gaat, die niet aan de treinroute liggen. Echter, als u een avontuur wilt en vrij en zonder restricties wilt reizen, dan kunt u een auto huren. Uitgerust met een GPS-navigatie bent u klaar voor vertrek. Op deze manier kunt u streken ontdekken die niet tot de gebaande toeristenpaden horen.

In elk geval zult u tijdens uw reis door heel Italië heen genieten van prachtige, adembenemende panorama’s.

Onroerend Goedbelastingen in Italië: Wat veranderd in 2016?

italy

De overheid lanceert nieuwe maatregelen om de belastingdruk te verlagen en de Italiaanse onroerendgoedmarkt anaf jaar 2016 een opkikker te geven.

Om wat van de mist op te helderen die rond dat verwarde probleem hangt, is hier uw ultieme belastinggids voor onroerendgoed in Italië.

Vier belangrijke voortgangsnieuwtjes in het kort

1) Primaire woning, vaarwel Tasi – Zoals maanden geleden algemeen bekend is gemaakt, is een van de hoofdpunten van de nieuwe wet van de stabiliteit van 2016 net werkelijkheid geworden, namelijk de afschaffing van de TASI en IMU belasting voor alle primaire huizen. Luxe huizen en kastelen zijn echter uitgesloten van dit voordeel.

2) Korting voor verhuurders – Huiseigenaren die hun huis voor een “overeengekomen huurprijs” (canone concordato) verhuren – contract met een minimale looptijd van 3 jaar, plus 2 jaar automatische verlenging en die voldoen aan de minimale en maximale huurprijzen die zijn vastgesteld door de lokale autoriteiten – zal 25% vermindering worden gegeven op de IMU belasting voor het huis dat wordt verhuurd. Deze maatregel herstelt de fiscale voordelen die waren afgeschaft in de afgelopen jaren met de verandering van ICI naar IMU en de vermindering van de belastingvoordelen op de huurinkomsten.

3) Luxe huizen en kastelen: vermindering van de IMU – Betaling van IMU blijft gehandhaafd voor luxe huizen en kastelen, maar er zal een vermindering van de inkomsten plaatsvinden, aangezien er een vast tarief van 4 per duizend wordt gehanteerd en er een standaardaftrek zal zijn van € 200.

4) Landbouw- en bouwterreinen – Er zal onderscheid worden gemaakt tussen bergland en vlak land, waarbij in het eerste geval direct en geheel kan worden geprofiteerd van een vrijstelling van de IMU. In het laatste geval echter, zal het voor professionele landbouwers en kleine boeren mogelijk zijn om dezelfde vrijstelling te krijgen. Voor het bouwpercelen is, na de daling van 5% van de IMU die in 2015 plaatsvond, een verdere daling van 10% is aangevraagd voor 2016.

Wat kost het om uw huis in Italië te kopen en te onderhouden?

Of u nu een Italiaanse ingezetene bent of niet, dit zijn de Italiaanse onroerendgoedbelastingen die u in 2016 moet betalen:

1) Aankoopbelasting op onroerend goed in Italië – Zegelrecht (imposta di registro), landregistratie (imposta ipotecaria), kadastrale belastingen (imposta catastale) en BTW plus andere kleine belastingen.

De “kadastrale aangegeven waarde” van de woning op de Rogito (akte van verkoop) vertegenwoordigt de basis (base imponibile) waarover de eerste drie belastingen die we zojuist hebben genoemd worden berekend, terwijl de BTW wordt berekend over de aankoopprijs en het is alleen verschuldigd in het geval dat u uw huis koopt van een ontwikkelaar of een woningrenovatiebedrijf binnen 4 jaar na het einde van de werken.

Het is belangrijk te onthouden dat op het moment de kadastrale waarde van een woning nog steeds veel lager ligt dan de marktprijs, aangezien de nieuwste taxaties dateren van vele jaren geleden.