Internationaal Vastgoed Makelaar in België en Netherlands – RG SECONDHOMES

Koopproces Italië

KOOPGIDS ITALIAANSE VASTGOED

Het proces voor het kopen van onroerend goed in Italië

We weten dat het soms moeilijk kan zijn om een ​​woning in Italië te kopen, omdat u de Italiaanse bureaucratie niet kent en de stappen die u moet volgen. Daarom willen wij u tips geven, zodat u weet wat u moet doen en welke stappen u moet volgen tijdens het aankoopproces.

Het kopen van een onroerend goed in Italië is eigenlijk vrij eenvoudig:

Allereerst, zorg ervoor dat wat je gaat kopen is wat je echt leuk vindt. Zodra dit punt duidelijk is, kan u een bod uitbrengen, met vermelding van de prijs die u bereid bent te betalen.
Het aankoopproces begint met een "proposta d'acquisto", een kort contract met uw aanbod gericht aan de eigenaar van het pand.

Het voorlopige contract.

Als de verkoper uw bod accepteert, wordt de overeenkomst bindend voor beide partijen en gaat u door een voorlopig contract, "Contratto Preliminare di Vendita" of "Compromesso", waarin alle verkoopvoorwaarden worden omschreven, zoals een beschrijving van het onroerend goed, de verkoopprijs, betalingen en timing, eigendomsrechten en andere relevante clausules. Bij het ondertekenen van dit contract betaalt de koper een aanbetaling van ongeveer 20% van de vastgoedprijs, afhankelijk van wat er is afgesproken. In het geval dat u besluit om de aankoop niet te laten doorgaan, zal het compromis worden geanuleerd of de verkoper kan een rechtszaak aanvragen om de aankoop af te dwingen. Aan de andere kant, als de verkoper anuleerd, is hij aansprakelijk voor het betalen van dubbel het bedrag dat u als borg hebt gegeven.

Als de koop doorgaat wordt een notaris (notario) benoemd, de onafhankelijke juridische instantie die de zoekopdrachten en daden voorbereidt en coördineert, namens de verkoper en de koper optreedt.

De Overdracht.

Het definitieve contract ("atto" of "rogito") wordt ondertekend op het kantoor van de notaris. De "notaio" of notaris is verantwoordelijk voor het uitvoeren van overdracht. Hij kan door de verkoper of de koper wordt gekozen, hij werkt voor beide partijen. Wanneer de cheques ( of betaling)klaar zijn en je voelt dat alles duidelijk genoeg is voor je, kun je het saldo betalen en de koopakte ondertekenen (getuigen van de notaio). Dit vereist dat u een geldig identificatiedocument en uw belastingcode ("codice fiscale")hebt , deze kunt u verkrijgen via het Italiaanse consulaat in uw land of in het fiscaal kantoor ("Agenzia delle Entrate") in Italië. De notaris geeft u een kopie van de akte en de andere kopieën aan de belastingdienst en het Land Registry. Aankoopbelasting en notariskosten worden betaald door de koper bij de ondertekening. Zodra alle documentatie is ondertekend en alle geld betaald, ontvangt u de sleutels van uw nieuwe Italiaanse woning.

Belastingen op de aankoop.

Bij de aankoop van een woning is er een registratiebelasting ("imposta di registro") of als alternatief btw (afhankelijk van of de verkoper een particulier of een geregistreerd bedrijf is), evenals de belastingen van de Kadastrale en Landregistratie ("Imposte Ipotecarie e Catastali" ). De betaling van dergelijke belastingen is uiteraard ten koste van de koper.

Als dit uw Italiaanse Hoodverblijfplaats is en u resident bent is dit voor u ("prima casa") en als de de verkoper privaat persoon is:

• Registratiebelasting: 2%
• Vastgoedbelasting: € 50,00
• Vaste cadastrale belasting: ongeveer € 50,00

Als de woning is geregistreerd als luxe eigendom (cadastrale categorieën A / 1, A / 8 en A / 9), is de inschrijvingsbelasting 9%. Wanneer de verkoper een btw-nummer heeft en in de bouwsector werkt, koopt u binnen 4 jaren na de afronding van de werkzaamheden, dient de volgende te worden betaald op de aankoopprijs die in de koopakte is aangegeven:

• BTW: 4%
• Vaste inschrijvingsbelasting: € 200,00
• Vastgoedbelasting: € 200,00
• Vaste cadastrale belasting: € 200,00

Wanneer de verkoper een btw-nummer heeft en niet in de bouw- / renovatiewerkzaamheid werkt of u vanaf 4 jaar na de afronding van de werkzaamheden van een bouw- / renovatiemaatschappij koopt, moet het volgende worden betaald op de aankoopprijs vermeld in de aankoopakte :

• BTW: NIET te betalen
• Registratiebelasting: 2%
• Vastgoedbelasting: € 50,00
• Vaste cadastrale belasting: € 50,00

Als dit NIET uw belangrijkste Italiaanse woning is en de verkoper een particulier of een bedrijf is, dat niet in het bouw- / renovatieruimte werkt, of u koopt 4 jaar na de afronding van de werkzaamheden:

• Registratiebelasting: 9%
• Landschapsbelasting: € 50,00
• Kadastrale belasting: € 50,00

Als dit NIET uw belangrijkste Italiaanse huis is en de verkoper een bouw / renovatiebedrijf is en u binnen 4 jaar na de afronding van de werken koopt:

• BTW: 10% (22% voor luxe woningen)
• Vaste inschrijvingsbelasting: € 200,00
• Vastgoedbelasting: € 200,00
• Vaste cadastrale belasting: € 200,00

De Notaris.

bij het registreren van de akte, wordt door de Notaris, de Registratiebelasting, de Registratieregeling en de Kadastrale Belasting betaald. Dit betekent dat de inschrijvingsbelasting, landroostersheffing en de cadastrale belasting in de notariskosten zijn opgenomen, die ongeveer 1 / 2,5% van de aangegeven waarde van het onroerend goed zijn.

Agent Fee
Het standaard agentschapskosten, ongeacht het type onroerend goed (commercieel, residentieel of grondverkoop) bedraagt ​​ 3% excl btw te betalen door de koper. Het agentschapskosten worden betaald bij de ondertekening van het compromies. 

De rol van de notaris

De Italiaanse notaris (notaio) wordt betaald door de koper en deze mag dan ook de notaris kiezen. Het honorarium voor de notaris is zo’n 2 á 3 procent van de prijs die wordt beschreven in de akte, hoewel er meestal een minimum bedrag wordt gehanteerd en de kosten per notaris verschillen. De notaris kan worden ingeschakeld bij het opstellen en ondertekenen van voorlopige koopcontact, maar dat is niet verplicht. Wel moet er een notaris worden inzet bij de overdracht. Daar heeft hij een belangrijke rol door het onderzoekswerk dat hij uitvoert naar onder andere het eigendom en de precieze kadastrale oppervlakte van de woning.

Anders dan in Nederland bemoeit de notaris zich niet met de betaling, die verloopt via de makelaar, wel kan een cheque bij de notaris worden gedeponeerd die hij aan de verkoper overhandigd.

Taxatie

Voor de koop is het goed een taxatie van het onroerend goed te laten maken, vaak zal de bank die de hypotheek verstrekt hier ook om vragen. De taxatie wordt in Italië uitgevoerd door een gespecialiseerde landmeter, de geometra. Overleg met de geldverstrekker welke eisen hij stelt aan het rapport. De tarieven voor taxaties kunnen flink uiteen lopen, aanbieders vragen een vaste prijs of een percentage van de aankoopsom. Vraag offertes op bij verschillende taxateurs.

! Let op: Verhuur

Soms bevat een koopcontract een clausule die verhuur alleen toestaat via bijvoorbeeld de betrokken italiaanse makelaarskantoor of een aangesloten organisatie. Zoek de precieze voorwaarden uit. Zo’n bepaling beperkt uw vrijheid om het huis aan familie of vrienden te verhuren. Vaak worden bovendien de beloofde rendementen niet behaald.

! Let op: Oppervlakte

Anders dan in Nederland is de oppervlakte van de woning en bijvoorbeeld de tuin een indicatie. In werkelijkheid kan deze groter of kleiner zijn dan aangegeven. Laat voor de koop een en ander goed nameten en in het kadaster controleren door de geometra.

Let op! Wie een huis buiten de stad koopt krijgt te maken met strikte brandvoorschriften. Bijvoorbeeld over het korthouden van de begroeiing, dat betekent dat u ook als u er niet bent iemand moet inhuren om de grond rond het huis te onderhouden.